Kabát

18. listopadu 2007 v 11:29 | matyáš kuřitka

Kabát (skupina)

Kabát je česká rocková kapela, existuje již od roku 1984.
V roce 2006 získali 2. místo v anketě Český slavík a 10. března 2007 skupina postoupila z národního kola Velké ceny Eurovize do semifinále do Helsinek s písní Málá dáma z alba Corrida[1].
Tato kapela vznikla roku 1984 v Teplicích, původně jako trashmetalová skupina. Z počátku byla koncertně neaktivní kvůli nevelké oblibě tamních úřadů. Dále pak postupně přišla na členy skupiny vojenská povinnost. Povojenská sestava Kabátů - Josef Vojtek, Tomáš Krulich, Ota Váňa, Milan Špalek a Radek Hurčík drží až dodnes. Roku 1991 vyšlo jejich první album Má ji motorovou a v témže roku se stali objevem roku. Poté následují alba Děvky ty to znaj, Colorado, Země plná trpaslíků, Čert na koze jel a MegaHu. Před Vánocemi roku 2000 vyšlo album GO satane go, které od ostatních výrazně překypuje rockovými rytmy a texty písní. Této desce udělala takovou pěknou reklamu k nezaplacení jedna skupinka důchodců jež si stěžovali na billboardy Go satane go. Dalším albem byla jejich "bestoffka" Suma sumárum, která byla vyhlášena albem roku 2002. V těchto dobách Kabáti hrají na Rockfestu Chicago v Yorkvillu a samozřejmě na jejich turné SUMA SUMÁRUM TOUR 2002. Dalším veleúspěšným albem této skupiny je album Dole v dole a to hned po prvním dnu prodeje získalo dvě platinové desky. Ještě v ten samý rok Kabáti přebírají cenu za první místo v Českém slavíkovi a v následný rok ještě získávají čtyři ceny Anděl za rok 2003. V listopadu vyšlo dvou DVD s nahrávkami z koncertů z let 2003 - 2004. V roce 2006 Kabát pracuje na nové desce. Ta vychází po dlouhém odkládání 8. prosince 2006 a jmenuje se Corrida. A letos kapela vyráží na přelomu května a června na turné
//<![CDATA[ if (window.showTocToggle) { var tocShowText = "zobrazit"; var tocHideText = "skrýt"; showTocToggle(); } //]]>

Členové

Diskografie

  • CD
  1. Má jí motorovou (1991, Monitor)
  2. Živě! (1992, Monitor)
  3. Děvky ty to znaj (1993, Monitor)
  4. Colorado (1994, Monitor)
  5. Země plná trpaslíků (1995, Monitor)
  6. Čert na koze jel (1997, Monitor)
  7. MegaHu (1999, Monitor/EMI)
  8. Go satane go (2000, Monitor/EMI)
  9. Suma Sumárum (2001, Monitor/EMI)
  10. Dole v dole (2003, Monitor/EMI)
  11. Corrida (2006, EMI)
  • DVD
  1. Best of video Koncert (2002, EMI)
  2. Kabát Live 2003 - 2004, 2DVD (2004, EMI)
  • Singly
  1. S čerty tancoval (1989, Supraphon)
  2. Jak ti šlapou Kabáti (1994, Monitor)
  3. Mistři světa (1996, Monitor/EMI)
  4. Učitel (1999, EMI)
  5. Stará Lou (2003, EMI)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama